Băncile s-au organizat și au acționat cu o prudență caracteristică lor în această perioadă vizavi de acordarea de finanțări. Dorința Guvernului cu privire la această situație a fost de a stimula activitatea de finanțare bancară prin garanțiile de stat oferite pentru creditele pe care băncile le acordă IMM-urilor, dar și prin subvenții. Acestea din urmă vizează cheltuielile cu dobândă și cheltuielile de garantare, pentru acestea existând însă o periodă limitată de timp.
Numeroase IMM-uri au fost și mai sunt semnificativ afectate de această criză. Cei mai mulți au căutat să anticipeze cum ar putea să se încadreze cu accesarea finanțării de care au nevoie studiind cadrul general dat de Ordonanța în cauză.
Pe perioada stării de alertă, ce a fost instituită conform cu prevederile legale în vigoare, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a emis Instrucțiunea nr. 153/ 2020 privind prevederile procedurale aplicabile POR. Există posibilitatea de a consulta online Instrucțiunea AMPOR menționată.
Accesarea fondurilor în cadrul priorităților de investiții 2.2, un apel nou de proiecte
Ordonanța de Urgență nr. 88/2020 adoptată de Guvern vizează instituirea unor măsuri și a sprijinului financiar pentru a pregăti un portofoliu de proiecte prioritate destinată perioadei de programare 2021 -2027, destinat finanțării prin POAT și POIM 2014 – 2020.
În luna mai a fost publicată varianta supusă consultării publice a ghidului solicitantului, a condițiile de accesare a fondurilor de investiții POR 2.2. Un apel nou de priecte a fost tot atunci lansat, apel cu o alocare de 150 de milioane de euro, cu posibilitatea identificării de alocări suplimentare, care să atingă valoarea de 550 milioane de euro. Până în data de 29.05.2020 a fost disponbilă și consultarea publică, propuneri luate apoi în considerare în cadrul procesului de definitivare a ghidului, respectiv de lansare a apelului de proiecte. În funcție de solicitările primite în perioada de consultări, AMPOR revine cu răspunsuri individuale pentru acestea.
Despre POR 2.2, respectiv finanțarea adresată IMM-urilor din mediul urban, axa prioritară 2 – care vizează îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii pot citi mai multe cei interesați în cadrul site-ului isogoldconsult.ro. Ajutorul regional oferit de stat vizează investiții precum construirea și/sau extinderea spațiilor de producție sau servicii, respectiv dotarea cu active corporale sau necorporale și instrumente de comercializare online.
Despre care sunt condițiile de eligibilitate pe care a fost necesar să le îndeplinească fiecare tip de business – microîntreprindere, întreprindere mică și întreprindere mijlocie – pot afla cei interesați pe același site.