Țările membre ONU, cu excepția Statelor Unite, au lansat, ieri, negocieri de lungă durată care să conducă la semnarea în decembrie, în Maroc, a unui Pact mondial privind migrația fără caracter obligatoriu, subiect considerat o provocare majoră pentru planetă, relatează AFP.
Șase runde de negocieri la New York, una pe lună, sunt prevăzute până în iulie. Obiectivul este de a se ajunge la un acord ce va fi apoi aprobat oficial pe 10 și 11 decembrie în cadrul unui summit ONU în Maroc, potrivit unor surse diplomatice.
Obiectivul este de „a spori cooperarea în domeniul migrației internaționale în toate dimensiunile sale”, se arată în proiectul intitulat „Acordului global privind migrația sigură, sistematică și legitimă”. Textul prevede 22 de măsuri concrete, precum strângerea de date, furnizarea de documente de identitate migranților fără acte, acordarea unei atenții deosebite femeilor și copiilor, asigurarea accesului migranților la servicii sociale și prevenirea discriminării.
Acordul apără „suveranitatea statelor” recunoscând, în același timp, că „nicio națiune nu poate face față singură fenomenului migrației”.
Statele Unite, care au o relație foarte tensionată cu Mexicul vecin cu privire la problema migrației, au anunțat la sfârșitul lui 2017 că se retrag din elaborarea Pactului din cauza dispozițiilor care sunt contrare noii politici de imigrație a președintelui Donald Trump.
„Ușa rămâne deschisă”, au afirmat surse diplomatice, dând asigurări că absența SUA nu constituie un obstacol în calea încheierii unui acord. Ungaria, tentată să urmeze exemplul american, ar fi renunțat și ea, potrivit acelorași surse.
umărul migranților la nivel mondial este estimat la 258 de milioane, adică 3,4% din populația lumii. (Surse: agerpres.ro, activenews.ro)