Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Ohio, citați de descopera.ro, susțin că un anumit tip de tratament cu electrozi, folosit pentru controlarea simptomelor de tremol al bolnavilor cu Parkinson, s-a dovedit eficient și în cazul pacienților cu maladia Alzheimer.
„O pacientă de 85 de ani diagnosticată cu maladia Alzheimer a suferit în urmă cu mai bine de 3 ani un implant cu electrozi la nivelul creierului, acesta fiind stimulat cu ajutorul unui pacemaker. Implantul este localizat în zona din creier responsabilă cu capacitatea de judecată și de luare a deciziilor.
Acest tip de tratament a fost utilizat până acum doar pentru controlarea simptomelor de tremol al bolnavilor cu Parkinson (o altă boală neurodegenerativă foarte frecventă).
Soțul pacientei menționate a declarat că, după implant, demența soției sale a mers înainte, dar progresul bolii a fost mult mai lent decât se aștepta. Alți doi pacienți cu Alzheimer au fost supuși aceluiași tratament experimental, însă doar unul a avut un beneficu evident.
Stimularea cerebrală profundă presupune instalarea în creier a unui implant permanent, compus din fire și electrozi, operație care se desfășoară sub anestezie. Firele sunt conectate la un pacemaker poziționat sub piele, la nivelul pieptului. Aparatul produce stimularea electrică a creierului, fapt care îi îmbunătățește funcționarea, reducând astfel simptomele maladiei.
Noul tratament al maladiei Alzheimer le poate părea unora mult prea agresiv, însă acesta s-a dovedit a fi foarte promițător și, în mod sigur, nu pune în pericol viața pacienților. Există bolnavi cu Parkinson care au un astfel de dispozitiv în interiorul creierelor implantat de peste de 30 de ani și care nu au prezentat nicio altă problemă de sănătate.
Pe de altă parte, nu ne propunem să tratăm maladia Alzheimer, ci să eliminăm consecințele nefaste, prin recâștigarea zonelor rămase nefuncționale din creier.
Se știe că boala Alzheimer deteriorează memoria, capacitatea de judecată, limbajul și comportamentul. Însă, întrucât speranța de viață crește, este de așteptat ca numărul persoanelor cu Alzheimer să fie tot mai mare, astfel că necesitatea unor tratamente eficiente trebuie să fie mereu în atenția medicilor neurologi și a cercetătorilor”, afirmă specialiștii americani.