La 24 Ianuarie, una dintre cele mai importante date din istoria României, în care s-a realizat Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș a avut loc un concert extraordinar susținut de Gheorghe Zamfir, acompaniat de Corul Accoustic și Orchestra Metropolitană București – dirijor Daniel Jinga. Maestrul Zamfir le-a oferit mureșenilor piesele sale cunoscute, dar și interpretări de cântece patriotice. I-au încântat pe cei prezenți și sopranele Oana Maria Șerban și Rodica Anghelescu. Invitat special a fost Emil Constantinescu – președintele României în perioada 1996-2000.
Spectacolul, prezentat de Iuliana Tudor, a fost gândit ca o călătorie muzicală, pornind de la creații unice, lucrări românești și internaționale, ajungând până la arii de operă sau melodii celebre, precum: „Ciobănașul singuratic”, „Ciocârlia”, „Ave Maria” sau „Nessun Dorma”.
Programul evenimentului, organizat de „Parteneri pentru Mureș”, a inclus, după Cuvântul de bun venit al Iulianei Tudor, și Hora Unirii: „Dans țărănesc” – Constantin Dumitrescu; The Lonely Shepherd – James Last, Memory – Andrew Lloyd Webber, Ploaia și noi – Vasile Vasilache jr. Muzica – George Grigoriu, El Condor Pasa – folclor Peru, Ave Maria – Gheorghe Zamfir, Valsul nr. 2 – Dmitri Shostakovich, Copacul – Zsolt Kerestely, Nessun Dorma (Turandot) – Giacomo Puccini, Et Maintenant – Gilbert Becaud, Quando m’en vo’ (Boema) – Giacomo Puccini, Aria Adelei (Liliacul) – Johann Strauss, Hora Staccato – Grigoraș Dinicu.
Au luat cuvântul prof. dr. Leonard Azamfirei – rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș și președintele „Parteneri pentru Mureș”, ing. Mihai Aniței – director general Azomureș și vicepreședintele „Parteneri pentru Mureș”, Excelența Sa – Prof. Dr. Emil Constantinescu și Paul Claudiu Cotîrleț – Secretar de stat Departamentul Identitate Națională, Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Pentru ca târgumureșenii să se poată bucura într-un număr cât mai mare, concertul a fost transmis simultan pe un ecran gigant amplasat în fața Palatului Culturii.
În încheierea evenimentului s-a cântat Hora Unirii.
O societate nu poate crește de la sine, fără implicare, fără suport și fără critică constructivă.
„Parteneri pentru Mureș” este o organizație apolitică pentru promovarea de proiecte menite să asigure dezvoltarea acestui areal geografic în diverse domenii sociale și economice. Membrii fondatori ai Fundației „Parteneri pentru Mureș” sunt personalități apolitice marcante din mediul universitar și antreprenorial mureșean.
„Într-o Românie atipică, greu de înțeles nu doar de către cei de din afară, dar și de către noi, trăitorii din ea, normalitatea unui gest făcut doar pentru cei din jur pare deseori anormală. Astăzi, naturalețea unui demers civic creează suspiciuni, naște întrebări: ce este în spate, ce se urmărește? Pierderea încrederii în buna-credință a celor din jur parazitează gândirea noastră, ne face bănuitori, ne sperie, iar aceste reacții își au justificarea izvorâtă din prea multe dezamăgiri trăite, până acum. «Parteneri pentru Mureș» se vrea a fi un răspuns la această stare de spirit, o încercare de a spune mureșenilor că totuși se poate, un fel de a arăta că îți pasă de cel de lângă tine, de vocea lui care se vrea ascultată.
Prin «Parteneri pentru Mureș» se dorește să se facă trecerea dintre întrebare și răspuns, nevoie și resursă, dorință și reușită. Este o platformă deschisă tuturor mureșenilor de a se face nu doar auziți, ci și ascultați. Este un răspuns civic și programat apolitic, nicidecum o alternativă, ci un complement, constituind o invitație la un demers participativ, cu unic scop viitorul prosper al tuturor locuitorilor județului Mureș”, spunea fostul președinte al țării. Având în componența grupului de inițiativă reprezentanți ai mediului academic și antreprenorial local, proiectul de parteneriat urmărește reconcilierea tuturor mureșenilor, identificarea și chemarea lor la susținerea unor demersuri de importanță zonală, la afirmarea potențialului local în context regional și național.
„Într-o zi a unirii dintre Moldova și Țara Românească sărbătorită în Ardea, într-un an al Marii Uniri, «Parteneri pentru Mureș» a avut inițiativa de a pune laolaltă sunetul atemporal al naiul maestrului Gheorghe Zamfir, erudiția și înțelepciunea unui vector al României contemporane, Excelența Sa, Domnul Președinte Emil Constantinescu, deopotrivă cu interesul pentru frumos al mureșenilor, prezenți în număr mare la ceea ce s-a vrut a fi o dovadă a capacității de coagulare locală.
O societate nu poate crește de la sine, fără implicare, fără suport și fără critică constructivă. Este felul nostru de a vedea lucrurile, de a acționa pentru binele comunității. Și este invitația de a ne deveni parteneri, «Parteneri pentru Mureș»”, preciza președintele fundației, prof. dr. Leonard Azamfirei.
ADAUGĂ COMENTARIU